Elektriciteit Info

Zelfs dàt...

Elektriciteit zit overal, en die weg gaat niet meer terug.

Onze auto zit vol elektronica, het hele huis zit vol met kabels voor internet en domotica - en er zijn tegenwoordig zelfs mensen die elektronisch roken om de impact van hun nicotineverslaving te verminderen. In àlles zit vandaag een batterij. Leer er maar mee leven!

Elektriciteit besparen, enkele tips!

Quasi elke Belg slaakt een diepe zucht wanneer de energierekening in de brievenbus zit. En ik verzeker het je: het is geen zucht van opluchting. Toch kan je op heel wat manieren elektriciteit besparen. Onthoud dus zeker onderstaande tips.

1.    Stille sluipers: schakel apparaten volledig uit

besparen elektriciteitOoit al gehoord van sluipverbruik? Misschien noem je het wel ‘lekkende elektriciteit’. Een grappige maar geen onterechte benaming. Want ruim 10 % van het totale elektriciteitsverbruik van jouw woning wordt veroorzaakt door sluipverbruik. Voorbeelden van stille verbruikers zijn TV- en DVD-spelers. Door bijvoorbeeld de tijdsaanduiding op een DVD-toestel, verbruikt dit apparaat dag en nacht energie. Trek dus de stekker uit voordat je onder de wol kruipt. Wanneer je lekkende elektriciteit in de kiem smoort, bespaar je op jaarbasis soms wel 150 euro. Vergeet je zo’n dingen snel? Overweeg een systeem dat dit soort zaken automatisch doet wanneer je je huis uitgaat, bijvoorbeeld. Als je een goede aannemer hebt kan hij je helpen, anders moet je naar een professionele firma op zoek!

2.    Loop niet tegen de lamp: kies de juiste verlichting

Gloeilampen worden vandaag de dag niet meer gekocht. In de EU is de verkoop hiervan zelfs verboden. Maar in heel wat gezinnen worden ze toch nog steeds gebruikt. Ik hoef je het allicht niet meer te vertellen, maar ik doe het toch: kies altijd voor energiezuinige spaarlampen. Wist je dat je tot 75 euro per lamp kan besparen?

3.    Energiezuinige koelkasten en diepvriezers: koud kunstje

Sinds het jaar 2012 worden er geen toestellen meer verkocht die geen A+, A++ of A+++ label hebben. Een zeer voordelige kwestie voor het milieu én voor onze portemonnee. Al zeker als je weet dat de koelkast één van de meest energievretende toestellen is van je hele woning.  Hoeveel je bespaart? Dat is moeilijk vast te stellen. Dit hangt namelijk af van het type toestel, de grootte en welke opties inbegrepen zijn.  Extra tip: laat je koelkast en diepvriezer niet langer geopend dan nodig is. Ontdooi de vriezer op regelmatige basis, want een ijslaag van 2 mm verhoogt het energieverbruik onverbiddelijk met wel 10 %.

4.    Wassen en drogen: strijk de plooien glad met je droogkast

Een droogkast is gulzig naar energie. Gelukkig zorgt het gekende A-label al voor een verminderd verbruik. Toch beperk je best het gebruik van de droogkast. Iets wat helemaal geen opoffering is tijdens de zomermaanden. Want dan hang je jouw natte was toch gewoon buiten te drogen?

5.    Voor mensen met een elektrische wagen

Steeds meer mensen rijden met een elektrische wagen, en dat is supergoed nieuws voor het milieu. Spijtig genoeg gebruik je natuurlijk wel veel elektriciteit, maar door gebruik te maken van een slim brandstofregistratie systeem (ja, dat kan je ook gebruiken met een Tesla!) leer je de meest efficiënte manier van rijden en de beste routes kennen. Dit kan op jaarbasis gemakkelijk 20% in elektriciteitsgebruik van je wagen maken!